Interviu cu terapeutul Mihaela Galenski!

A înființat primul cabinet din Târgu Jiu unde se practică osteopatia
http://cult-ura.ro/


De Elena Pomana 

In Sanatate, Slide, Timp liber


Osteopatia este una din cele mai noi practici ce și-a făcut apariția în România. 

Despre ce înseamnă aceasta discutăm cu terapeutul Mihaela Galenski,  care a înființat și primul cabinet de specialitate în domeniu la Târgu Jiu.

Reporter: Care este background-ul dumneavoastră?
Terapeut : Centrul nostru are în spate câtiva ani buni de activitate, însa la Targu-Jiu fiintam de 7 ani,dar pe alte specialitati.

Initial din motive de natura tehnica si de pregatire a resursei umane din zona,desi ne ocupam de intreaga patologie mio-scheletala a pacientilor cu necesitati preventive, recuperatorii,post-traumatice, inclusiv de natura post-operatorie in cabinet se derulau doar proceduri uzuale de kinetoterapie, partial fizioterapie si masaj medical iar din 2014,odata cu schimbarea sediului centrului , am '' reechilibrat '' activitatea prin revenirea la terapiile care produc efecte imediate si care sa lucreze asupra cauzei bolii.
De doi ani si jumatate am deschis un mic centru si la Tr.Severin, unde refacem pasii de debut privind informarea cetatenilor in ceea ce
priveste osteopatia.
In Targu Jiu este primul cabinet privat în care se desfasoara sedinte de osteopatie si de kinetoterapie 1:1, ca raport terapeut/pacient.
Acum tratam pacienti cu dureri de orice natura, sechele post-traumatice si post-operator, precum si tot ceea ce inseamna “dureri de spate”, incluzând aici herniile de disc , tasarile de vertebre, aspecte compresive ale nervilor, modificari structurale ale coloanei vertebrale, patologii viscerale, neurologice si lista poate continua.

Reporter:  Ce este osteopatia? Este ea o ramură a medicinii alopate?
Terapeut : Foarte pe scurt , am putea spune ca osteopatia este un sistem holistic de diagnostic şi tratament ce abordează într-un mod  distinct problematicile structurale şi biomecanice ale corpului uman în stransă  interdependenţă cu statusul psiho-emotional al pacientului.
Este o terapie manuala la care se poate apela pentru depistarea si tratarea oricarei restrictii de mobilitate din tesuturile corpului uman.Orice pierdere de mobilitate în articulatii,muschi,ligamente sau viscere poate fi la originea unui dezechilibru al starii noastre de sanatate în ansamblu.
Osteopatia utilizează un întreg arsenal de metode şi tehnici de medicină manuală  adaptate pentru toate vârstele şi toate tipurile de  ţesut, scopul final fiind acela de a restabili  echilibrul  structural necesar homeostaziei corpului.
Osteopatia va merge intotdeauna pe ideea ca primul lucru de îndepartat este cauza,iar efectul dispare singur iar pentru descoperirea cauzei abordarea şi evaluarea pacientului
trebuie facută întotdeauna multidisciplinar.
Tehnicile osteopate activează mecanismele neuromusculare, neurovasculare şi  neuroendocrine ale corpului şi nu tratează niciodată un singur simptom, vizând globalitatea  pacientului şi ţinând cont de faptul că uneori cauza unei disfuncţii osteopate poate fi la  distanţă, într-o altă zona a corpului.
Aici , v-as da doar un singur exemplu: foarte multi oameni acuza dureri de cap si ei cred ca problema lor se localizeaza la acest nivel ,motiv pentru care urmeaza pasii
binecunoscuti: vizita la neurolog, analize imagistice, RMN/CT,  medicatie,toate fara rezultate concludente. De ce ? Pentru ca vorbim de un dezechilibru a carei cauze se afla la distanta, mai precis în sistemul digestiv.Greu de crezut,nu?
Pacientii trebuie sa stie ca durerea nu apare niciodată din senin,pentru orice efect există o cauză.
Apariţia durerilor de spate, este întotdeauna un semnal de alarmă care ne avertizează că în organism a apărut un dezechilibru.
Sarcina Osteopatiei, ca medicină profilactico-curativă este de a interpreta semnalul dureros si de a gasi cauza apariţiei durerii.

Reporter:  Ce afecțiuni se pot trata cu ajutorul ei?
Terapeut :  Osteopatia este o terapie curativă, dar și profilactică. Datorită testelor osteopatice specifice extrem de fine, disfuncțiile pot fi diagnosticate chiar înainte de manifestarea lor clinică. Din acest motiv nu există restricții. Dintre afecţiunile care răspund foarte bine la tratamentul osteopat, am putea aminti: durerile somatice (dureri lombare, cervicale, sciatalgii, hernii de discale, cefalee, dureri articulare); durerile posttraumatice; afecțiuni de natură structurală ( scolioze, cifoze, dezechilibre la nivelul
bazinului);  afecţiunile cronice care nu răspund la tratamentele clasice (afecțiuni neurologice, gastro-intestinale, genito-urinare); infecţiile cronice care nu răspund la tratament antibiotic și lista poate continua.
Reporter: Explicați-ne ce presupune o ședință de osteopatie? Sunt motive ca pacientul să se teamă?
Răspuns terapeut  Mihaela Galenski:


Reporter: Spuneți-ne care este principiul de bază dupa care funcționează osteopatia?
Terapeut: Osteopatia se bazeaza pe trei principii clare :
Primul statuat  "corpul uman este o unitate functionala/biologica". Corpul  este conceput pentru a functiona corect, in totalitatea sa.

Din punct de vedere tehnic,orice perturbare intr-o zona a corpului va avea o repercusiune asupra intregului, ceea ce explica interventia terapeutului prin anumite tehnici asupra unei zone indepartate de centrul durerii.
Al doilea "Structura determina functia si vice-versa".
In organismul nostru,niciun tesut sau organ ,nu functioneaza de capul lui.Este o relatie evidenta intre ele.Orice disfunctie sau leziune la un nivel, antreneaza un lant întreg de
disfunctii în organism.De exemplu, pentru producerea unei hernii de disc sunt implicate tesuturi osoase(vertebra), tesuturi mio-fasciale si ligamentare.Si ca sa putem garanta vindecarea ,toate acestea trebuie reechilibrate.
Si ultimul principiu "Capacitatea de autoaparare si autoreglare a organismului"
Corpul are propriile sale modele de aparare si propriile sale sisteme de alarma. Imunitatea ocupa un loc central in programele de restabilire a echilibrului.
Osteopatul prin tehnicile pe care le are la dispozitie,poate deschide calea catre aceasta autoaparare naturala cu care oamenii sunt inzestrati.

Reporter: Explicați-ne ce presupune o ședință de osteopatie? Sunt motive ca pacientul să se teamă?
Terapeut: Un osteopat bun este si un excelent diagnostician şi se poate adapta aproape oricărui tip de pacient şi oricărei afecţiuni . Din acest motiv, pacientul nu trebuie sa aiba vreo temere.După chirurgi, osteopaţii ştiu cea mai multă anatomie, putând evalua situaţia celor mai grave şi mai complexe probleme.
Tratamentul se realizează manual şi manevrele pot fi mai blânde sau mai energice, în funcţie de nevoia pacientului. Se poate lucra asupra oaselor craniului, asupra tensiunilor fine din fasciile corpului sau se pot “trosni” anumite articulaţii aflate in leziune (fie din cauza unui accident fie din cauze posturale defectuase).Regula protocolul nostru de tratament diferentiat propus pacientului este ca durerea sau discomfortul sa dispara sau sa se diminueze de la prima sedinta.Rezultate foarte bune se obtin mai ales în cazul durerilor şi problemelor de articulaţii sau accidentărilor. În general se lucrează în sesiuni succesive o dată pe lună,mai ales in cazurile structurale, după care corpul se
realiniază şi se reechilibrează singur continuând vindecarea. În cazul unei persoane sănătoase, care apelează preventiv la această terapie pentru întreţinerea sănătăţii şi eliminarea tensiunilor din corp sau a stresului, se recomandă o sesiune o dată la 6 luni.Tratamentul se poate aplica atât copiilor, adulţilor cât şi bebeluşilor. Se poate adresa chiar şi nou-născuţilor de o zi, pentru a preveni şi corecta eventual anumite defecte care dacă nu sunt rezolvate imediat după naştere, sunt aproape imposibil de corectat mai târziu. Este eficient atât în cazul gravidelor, cât şi în cazul persoanelor în vârstă sau celor care au suferit accidente.Vedeti dvs.,una din problemele medicinei de astăzi este că medicul nu mai interactioneaza cu pacientul de maniera ''corp la corp '', nu mai pune mâna pe pacient,este mai preocupat de dosare iar supra-specializarea diferentiata a medicilor , face să existe foarte puţini diagnosticieni care pot lua în considerare întregul corp şi toate sistemele sale. Acesta este avantajul osteopatului – el realizează el însuşi diagnosticul cu ajutorul mâinilor şi cunoaşte foarte bine toate sistemele corpului. Astfel, se pot trata probleme de echilibru şi chiar afecţiuni ale sistemului nervos. Si chiar daca problema nu se poate vindeca în întregime, se poate ameliora oricum starea de sănătate şi confortul fizic şi psihic al pacientului.

Reporter:Ce contraindicații există?
Terapeut: Asa cum spuneam un osteopat bun este si un diagnostician bun şi din acest considerent, pe baza diagnosticului specific osteopatic, el informeaza pacientul asupra
starii sale de sanatate si daca poate fi sau nu tratat ,putând să trieze de asemenea cazurile (rare) care nu se pretează acestui tratament, inclusiv urgenţe, şi să recomande aţi specialişti pacientului.

Reporter: Este primul centru de acest gen în Tg-jiu, care sunt reacțiile venite de la pacienți tratați până acum?
Terapeut: Da, este singurul de acest gen.In ceea ce priveste reactiile pacientilor nostri,cel mai indicat ar fi sa raspunda ei la aceasta întrebare. Satisfactia noastra imediata este atunci cand in timpul tratamentului redam zambetul pacientului, prin restituirea starii de confort iar satisfatia cea mai mare este atunci cand pacientii revin doar pentru un simplu multumesc.
Noi avem deschis si un site internet unde reluam scrierile pacientilor venite pe adresa de email sau postate pe domeniile de socializare si le postam la rubrica testimoniale.


Reporter:  Unde pot să vă gasească cei care își doresc un consult?
Terapeut :  Pentru că suntem în era informației digitale, pacienții care doresc sa ne cunoască, au acum la îndemâna cea mai ușoară metodă de contact, prin accesarea adreselor http://galmed.pagix.ro sau http://galmed.freewb.ro unde găsesc toate datele despre noi plus alte materiale informative, fie direct la cabinetul nostru, situat pe Bulevardul Republicii, în apropiere de gara din Târgu Jiuhttp://www.verticalonline.ro/


Patologia isteriei şi a mândriei


                                                                                                                 Submitted by Vertical on 20 May 2015articol citit de 559 ori | No Comment


Ne-am propus ca, pe parcursul următoarele ediţii, la rubrica medicală, să vorbim despre bolile ce afectează astăzi oamenii şi în ce masură, datorită folosirii în exces a dispozitivelor electronice  moderne, sau hai să spunem a gadget-urilor, asta ca să fim în trend.
Este recunoscut faptul că, în ultimii 20 de ani, oamenii au devenit expuşi  pretutindeni, chiar şi fără voia lor, la radiaţiile din domeniul frecvenţelor radio, în vreme ce astfel de expuneri erau destul de rare  înaintea acestei perioade. În jurul caselor noastre există numeroase dispozitive ale căror câmpuri electronice produc tulburări organismului  nostru: depresii, dureri de cap, avorturi spontane, leucemii, cancer, alergii, ş.a., ceea ce face ca astăzi să putem afirma că lumea modernă  este supusă la o nouă formă de poluare, smogul electronic.

Nocive
Deşi s-au făcut numeroase studii în acest sens, producătorii de  dispozive electronice (de telefonie mobile, de exemplu) nu au luat în  serios rezultatele cercetărilor ştiinţifice, care au demonstrat cât de  periculoase sunt. Ba mai mult, îşi promovau produsele adolescenţilor şi  copiilor, pentru a-şi crea o bază de clienţi pe toată durata vieţii lor.
Strategia le-a reuşit, pentru că astăzi nu vedem niciun tânăr, fără să  posede măcar un telefon asupra lui. Evident, primii responsabili sunt
părinţii, însă nu vom insista asupra acestui aspect.
Îi vezi peste tot, pe stradă, în magazine, la şcoală, în parcuri, care  mai de care mai torsionați sau cocoşaţi, mergând împleticit, apatici şi pierduţi în lumea ecranului, caracteristicile unui comportament de dependenţă la dispozitivele electronice, ce pune în evidenţă faptul că este vorba aici de o boală, psihică şi sufletească. Tinerii cred ca gadget-ul îi conferă un anume statut, cu cât este mai modern cu atât trebuie să fie mai vizibil, ceea ce ne arată că subiectul caută cu orice preţ să fie în centrul atenţiei, crezând ca look-ul, performanţele, numărul lor şi al abonamentelor deţinute îi conferă un loc aparte printre ceilalţi. Cu timpul, acestea devin manifestări patologice ale isteriei şi mândriei, vremurilor moderne pe care le trăim.


„Un ocean de microunde”
Un profesor de la o prestigioasă universitate din Suedia, care a şi facut cercetări în acest sens, spunea că  ‚’expunerea voluntară a creierului la microundele provenite de la telefoanele mobile reprezintă cel mai vast experiment biologic uman din toate timpurile’’. El este preocupat de faptul că, pe măsura răspândirii noilor tehnologii wireless, lumea ‚’se poate îneca într-un ocean de microunde’’. Tot el a prezentat şi efectele negative ale acestora şi cât de nocive sunt asupra creierului. Dacă, în condiţii normale, doar persoanele de peste 60 de ani ar fi atinse de senilitate, astăzi acest fenomen se manifestă înainte de vârsta de 30 de ani. Noile cercetări arată că dispozitivele electronice şi tehnologia wireless pot produce unei ‚’întregi generaţii’’ de adolescenţi senilitate încă din prima jumătate a vieţii.
În Anglia, din anul 2003, elevilor li s- a interzis folosirea telefoanelor mobile la şcoală, măsură luată datorită sensibilităţii mai ridicate a copiilor la efectele negative ale radiaţiilor, din pricina faptului ca sistemul lor imunitar nu este încă dezvoltat complet. La noi, când ?


Organismul suferă
Astăzi, în cabinele medicale de recuperare şi în secţiile spitaliceşti sunt prezenți tot mai mulţi copii cu vârste între 9-12 ani şi adolescenţi care acuză dureri de spate. Aproape toţi au scolioză şi foarte puţini atitudini scoliotice. Poziţiile neadecvate de torsionare, aplecare permanentă, braţe suspendate pe perioade lungi, purtarea greutăţilor pe spate, încălţăminte modernă neadecvată, toate acestea determină modificări scheleto- musculare. Adică, cifoze, scolioze, hernii de disc, lombalgii, sciatalgii, lombosciatică etc., însoţite, evident, de dureri. Aceste patologii netratate, în timp, atrag şi dezechilibre viscerale (boli ale rinichilor, ficatului, afecţiuni pulmonare, ș.a.), care, corelate cu bagajul genetic deficitar cu care
aceşti copii vin pe lume, fac ca totul să devină o tragedie. Și, de ceva vreme, în România asistăm la astfel de fenomene în rândul tinerilor-
morţi subite aparent fără motiv. Dar, credeți-mă, sunt motive arhi-suficiente.
Părinţi, luaţi aminte, protejaţi-vă copiii şi nu mai lăsaţi pe mâna lor  astfel de dispozive, oricât de greu vi s-ar părea în condiţiile de azi.
Oferiţi-le educaţia corectă, explicaţi-le de ce şi vor întelege.
Comunicaţi cu ei, sincer şi profund sufleteşte, să nu devină egoişti.
Altfel, le oferiţi singuratate…singurătate cu telefonul.
Dar despre efectele de avalanşă asupra sănătăţii noastre, din perspectivă patologică, vom vorbi în ediţiile viitoare.